استفاده از موتورهای برف‌رو برای حفاظت از پارک ملی لار در فصل سرما

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان تهران گفت: با توجه به بارش برف و مسدود شدن دسترسی به سرچشمه‌های پارک ملی لار، محیط‌بانان این منطقه از موتورهای برف‌رو (ATV) برای گشت‌زنی و پایش شبانه‌روزی و حفاظت از این پارک ملی استفاده می‌کنند.

به گزارش پایگاه خبری شمیرانات خبر به نقل از خبرگزاری ایرنا، از حفاظت محیط زیست استان تهران، حسن عباس‌نژاد روز شنبه در تشریح این خبر اظهار کرد: این موتورها که قابلیت حرکت در برف و سرمای شدید را دارند، به محیط‌بانان این امکان را می‌دهد تا از زیستگاه منحصربه‌ فرد ماهی قزل‌آلای خال‌ قرمز حفاظت کرده و با شکار و صید غیرمجاز در این منطقه مقابله کنند.

وی ادامه داد: پارک ملی لار، واقع در استان تهران، به‌ عنوان یکی از مهمترین زیستگاه‌های طبیعی کشور، میزبان گونه‌های جانوری و گیاهی منحصربه ‌فردی است که در فصل زمستان، با بارش برف‌های سنگین، دسترسی به سرچشمه‌های این پارک به‌طور کامل مسدود می‌شود و این موضوع حفاظت از منطقه را با چالش‌های جدی مواجه می‌کند، زیرا سرچشمه‌های لار زیستگاه اصلی ماهی قزل‌آلای خال ‌قرمز است و احتمال شکار و صید غیرمجاز در این فصل افزایش می‌یابد.

وی با بیان اینکه برای مقابله با این مشکل، محیط‌بانان پارک ملی لار از موتورهای برف‌رو (ATV) استفاده می‌کنند، اضافه کرد: این موتورها که مجهز به سیستم‌های بی‌سیم است قابلیت حرکت در برف‌های عمیق و سرمای شدید را دارند و به محیط‌بانان امکان می‌دهند تا به‌ صورت شبانه‌روزی از منطقه پایش و حفاظت کنند و اکنون فقط یک دستگاه از این موتورها در استان تهران وجود دارد که در پارک ملی لار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

استفاده از موتورهای برف‌رو برای حفاظت از پارک ملی لار در فصل سرما

عباس‌نژاد در ادامه تصریح کرد: با توجه به وسعت منطقه و اهمیت حفاظت از آن، کارشناسان محیط‌ زیست بر لزوم افزایش تعداد این موتورها تاکید دارند و افزایش تعداد دستگاه‌های ATV نه‌ تنها به بهبود گشت‌زنی و پایش کمک می‌کند، بلکه امکان مقابله موثرتر با شکار و صید غیرمجاز را نیز فراهم می‌آورد.

پارک ملی لار به ‌عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در ایران، نیازمند توجه ویژه و تجهیزات مناسب برای حفاظت از گونه‌های ارزشمند خود است و استفاده از فناوری‌های نوین مانند موتورهای برف‌رو گامی مهم به منظور تحقق این هدف به ‌شمار می‌رود.

دشت زیبای لار در شرقی‌ترین قسمت‌های شمیرانات تهران، در مرز مازندران و تهران و در دامنه قله دماوند جای گرفته است. از نظر تقسیمات کشوری، بخش شمالی و شمال شرقی دشت لار در بخش لاریجان شهرستان آمل در استان مازندران و بخش جنوبی و جنوب غربی آن در لواسانات شهرستان شمیران در استان تهران واقع شده است، لار از شمال به کوه‌های شهرستان نور مازندران، از شرق و شمال شرقی به کوه دماوند، از جنوب شرق به ایرا، شهرستان دماوند و پلور مازندران، از جنوب به روستای افجه، امامه، لواسان بزرگ و از غرب به خاتون بارگاه و گرمابدر منتهی می‌شود.

نگاهی کوتاه به تاریخچه دشت لار و تبدیل شدن آن به پارک ملی خالی از لطف نیست، بخشی از دشت لار با مساحت ۲۷ هزار و ۷۸۸ هکتار در دامنه غربی قله دماوند در استان‌های مازندران و تهران در مصوبه شماره ۱۹۷ شورای عالی محیط زیست به تاریخ ۲۵ مهرماه ۱۳۸۰ به عنوان پارک ملی معرفی شد، در سال ۱۳۵۹ با اتمام ساخت سد لار در پارک ملی لار، قسمت زیادی از اراضی و مراتع دره لار در محدوده آبی دریاچه سد قرار گرفت که از مرتفع‌ترین دریاچه‌های انسان ساز است، حدود یک سوم آب شرب شهر تهران از رودخانه و دریاچه مصنوعی سد لار تامین می شود.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا